Cara Buat Ikan Perkasam

Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan. Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja.


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Meat Jerky Recipes

Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang.

Cara buat ikan perkasam. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama. Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk. Ikan Biasanya orang buat ikan pekasam menggunakan ikan air tawar.

Ini juga merupakan cara untuk mengawetkan makanan. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan.

Makin segar kualiti ikan makin sedap pekasam nanti. Ikan itu mestilah dibersihkan dengan sebersih bersihnya. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.

Cara buat ikan pekasam ni mudah je. Mula-mula sekali masukkan berasa dalam kuali. Ini untuk mengelakkan ikan mudah di hurungi lalat selain menjaga kebersihan makanan.

Selain ikan masin ikan pekasam merupakan antara makanan orang-orang lama kerana teknik pekasam ini cara penyimpanan ikan supaya ianya tahan lebih lama. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Penambah selera kala buntu dan jemu dengan sajian menu setiap hari.

Membuat ikan pekasam sebenarnya tidaklah susah. Boleh cuba cara membuat ikan pekasam yang dikongsikan oleh kudin. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya.

Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama. Siang dan bersihkan ikan. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM.

- 3 cawan beras d basuh dan d toskan. Perut ikan mesti dicuci sampai bersih. ½ cawan garam halus.

Ikan itu mestilah dibersihkan dengan sebersih bersihnya. Ikut step di bawah. Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping.

Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Resipi Cara buat Ikan Pekasam oleh Nur Dhunaa AB Maleq - Cookpad. - Ikan Biasanya orang buat ikan pekasam menggunakan ikan air tawar.

Pelbagai cara di gunakan untuk membuat ikan pekasam ni jika di sebelah perak ikan akan di perap dengan garam kasar untuk 1 malam kemudian di peram. Anggaran 1kg ikan 100g garam. RESIPI IKAN PEKASAM HOMEMADE.

Cara 2 - goreng beras hingga keperangan. 2-3 keping asam gelugur. Hanya guna 4 bahan saja peram dan.

Cara Paling Mudah Buat Ikan Pekasam Sendiri Memang Terlajak Sedap Rasanya. TEORI DAN PRATIKAL. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan.

Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. Cara Buat Ikan Pekasam. Paling penting cara buat ikan pekasam sendiri pun amat mudah boleh anda buat sendiri di rumah.

Siti Ramlah - April 19 2018. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Ini untuk mengelakkan ikan mudah di hurungi lalat selain menjaga kebersihan makanan.

Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.

Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Ikan pekasam ini memang menyelerakan. - perap dengan garam untuk semalaman dalam peti ais garam jangan letak banyak sangat ketepikan.

Dengan hanya berbekalkan beberapa bahan seperti ikan garam dan beras maka jadilah ikan pekasam anda yang sedap dan best. Subscribe to our mailing list indicates required. Simpan resipi untuk rujukan kemudian.

Sebaik-baik ikan masih dalam keadaan segar. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Pilih ikan yang anda gemar jika tiada stok ikan lampam.

Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli orang kampung. Peralatan yang sedia ada di rumah boleh digunakan. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai.

Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Baja AB Cecair 500 ml Fertigasi dan Hidroponik RM 2000 RM 1500. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Email Address Nama Penuh. Cara Buat Ikan Pekasam.

Bagi masyarakat di Utara tanahair ikan pekasam umpama makanan wajib bagi masyarakat di sana. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk.

Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Jika ikan masin kita perlukan cahaya matahari yang cukup untuk memastikan ikan betul-betul kering dan boleh disimpan atau dibungkus. Cara membuat Ikan Pekasam.

7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Cara Buat Sendiri Ikan Pekasam Sedap dan Terjamin Kebersihannya. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi.

Seterusnya kisar beras yang kita sangai tadi sehingga sedikit hancur jangan terlalu hancur sangat Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam. Ikut step di bawah. Ikan mestilah dibersihkan dengan sebersih-bersihnya.

Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. CARA UNTUK MEMBUAT IKAN PEKASAM cara 1 - ikan sungai tawar d bersihkan betul2 jangan bg hanyir.

Posted in Cara Buat Ikan Pekasam Tagged Ikan Pekasam Leave a comment. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Beras sangai dan tumbuk.

- blend sehingga hancur dan halus. Cara buat ikan pekasam. Pekasam ialah sejenis makanan permentasi tradisional yang terkenal dan tahan lama dalam masyarakat melayu.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan. Makan nasi panas dengan ikan pekasam juga sudah cukup memadai. 1Setelah ikan siap di bersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.

Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Tak perlu dah lauk lain.

Cara-cara buat ikan pekasam. Perut ikan mesti dicuci sampai bersih. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.

- air separa panas. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi.


Rahasia Sedap Fermentasi Ikan Atau Pekasam Food Make It Yourself Shrimp


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Resepi Cikgu Ani Ikan Pekasam Goreng Cooking Food Beef


Resipi Cara Buat Ikan Pekasam Sederhana Resep Masakan Sederhana Taburan


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish


Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Cooking

LihatTutupKomentar